Zelf Uitnodigingen maken

 

Zelfs met moderne technologie zoals e-mail en mobiele telefoons blijven gedrukte uitnodigingen de meest gebruikelijker manier om mensen te laten weten dat je een feest geeft. Gezien de tijdloze regels van de feestetiquette zal dit zo blijven. Uitnodigingen kunnen veel geld kosten, zeker voor grote feesten zoals huwelijken en sommige kraamfeesten. Toch kan je met een beetje creativiteit en tijd je eigen uitnodigingen printen, zelfs als je geen artistieke vaardigheden hebt.

1.      De eerste stap is het ontwerpen van je kaart. Je kunt een simpele tekstverwerker als Microsoft Word gebruiken en als je wil, kun je naar Abodes website gaan op http://createpdf.adobe.com om je document in een pdf-document om te zetten. Selecteer het juiste formaat en print een voorbeeld uit op normaal wit papier om te controleren of het formaat klopt.

2.      Vervolgens heb je de juiste papiersoort nodig om je uitnodigingen op te printen. Je lokale kantoorboekhandel heeft die en je kunt het papier daar goedkoop aanschaffen.

3.      Gebruik je tekstverwerker om tekstvakken in te voegen met de woorden die je op je uitnodiging wil. Speel met lettertypes en kleuren.

4.      Er zijn veel sites die gratis afbeeldingen en plaatjes aanbieden die je kunt gebruiken voor je uitnodigingen. Zoek naar “free clip art” (of: gratis afbeeldingen) via zoekmachines en je zult veel sites vinden die gratis plaatjes leveren. Zoek goed en download de afbeeldingen die je wilt hebben en voeg ze vervolgens op de juiste plek toe aan je uitnodiging.

5.      Als je een afbeelding in de achtergrond wilt, zorg er dan voor dat dit de tekst op de kaart niet onduidelijk maakt. In het beste geval zet je een achtergrondafbeelding er in als watermerk. De meeste tekstverwerkers bieden de mogelijkheid achtergrondafbeeldingen te kiezen en deze als watermerk weer te geven. Als alternatief kun je op alle tekstvakken klikken en ze duidelijke achtergrondkleuren geven.

6.      Heb je een pakkend gedichtje of versje nodig? Ook hierbij kun je op internet zoeken naar gerelateerde gedichtjes. Als ik bijvoorbeeld een uitnodiging maak voor een kraamfeest, zoek ik naar “gedichtje voor kraamfeest” of “babyversje” of andere gerelateerde woorden.

7.      Sla de voorbeeld van de gehele kaart op en print het op normaal papier om te zien hoe hij er uit ziet. Als het er goed uitziet kan je elke kaart persoonlijk maken en printen op het papier dat je gekozen hebt.

8.      Als je geen kleurenprinter hebt, kan je een persoonlijke versie voor iedere gast maken en hem als een los document opslaan op een CD-Rom of USB-stick. Ga met je CD-Rom of USB-stick naar een drukkerij en vraag ze voor elke gast een uitnodiging te printen. Sommige drukkerijen kunnen zelfs alle uitnodigingen voor je printen als je hen je gastenlijst en je ontwerp geeft. Een drukkerij kost meer dan zelf de uitnodigingen printen, maar waarschijnlijk minder dan ergens anders uitnodigingen kopen. Daarnaast zit het product er ook erg professioneel en ze hebben misschien ook wel precies de goede papiersoort beschikbaar. Verder kunnen drukkerijen ook gegraveerde uitnodigingen maken, die goed zijn voor speciale gelegenheden zoals bruiloften.

Andere richtlijnen: probeer bij één centraal thema te blijven, probeer niet teveel afbeeldingen en plaatjes te gebruiken, en vergelijk je kaart met andere bij kaartenwinkels om te ervaren hoe een goede uitnodiging eruit ziet. Onthoud dat de meeste uitnodigingen simpel zijn en slechts een paar afbeeldingen hebben en misschien één versje. Zoals je kunt zien, zijn de mogelijkheden eindeloos als je je eigen uitnodigingen voor een feest maakt en is het niet alleen een leuk project, maar kun je er ook geld mee besparen.